Czym się kierować przy wyborze kuchenki turystycznej?

Możliwość samodzielnego przyrządzania posiłków podczas wszelkiego rodzaju wyjazdów wymaga korzystania z odpowiedniego sprzętu. Potrzebny okaże się zarówno stabilny stół, na którym będzie można umieścić naczynie z przygotowywaną potrawą, jak i kartusze do kuchenki turystycznej zawierające niezbędną do gotowania dawkę gazu. Przekonajmy się, jak są zbudowane kuchenki i sprawdźmy, na co warto zwrócić uwagę, decydując się na ich kupno.

kartusze gazowe

Jakie są rodzaje kuchenek na kartusze gazowe?

Klasyczne kuchenki na kartusze gazowe mają postać przypominającą płaski metalowy sześcian. Mają one specjalny zamykany moduł, w którym wkłada się pojemnik oraz pokrętło sterujące zaworem kontrolującym przepływ gazu, co pozwala na regulowanie wielkości płomienia. Dla zapewnienia wygody korzystania z urządzenia umieszcza się na nich stabilny ruszt wykonany z metalu, na którym ustawia się naczynie do gotowania. Stanowi on jednocześnie osłonę płomienia przed podmuchami wiatru. Urządzenia tego rodzaju występują również w wersjach dwupalnikowych. Oferowane są także modele minimalistyczne, w których palnik jest wyposażony w rozkładane nóżki i ruszt, a kartusz wkręca się z boku, podczas gdy pojemnik pozostaje nieosłonięty.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie kuchenki?

Poszczególne typy kuchenek na kartusze są do siebie zbliżone, jeżeli chodzi o swe rozmiary, masę oraz oferowaną funkcjonalność. Wyboru najlepiej dokonywać kierując się solidnością wykonania i jej stosunkiem do żądanej przez producenta ceny. Istotna okaże się sztywność konstrukcji oraz wytrzymałość rusztu. Liczyć będzie się także łatwość czyszczenia i odporność na korozję np. za sprawą zastosowania stali nierdzewnej. Atrakcyjnym i praktycznym dodatkiem będzie dodawana do urządzenia walizeczka ułatwiająca przechowywanie urządzenia.