Dlaczego kartusze gazowe są tak popularne?

Korzystanie z gazu będącego mieszanką butanu i izobutanu pozwala na uzyskanie stabilnego płomienia o wysokiej temperaturze, który świetnie sprawdza się, gdy niezbędna jest łatwo dostępna oraz stosunkowo tania energia. Wynika to z wysokiej kaloryczności oraz czystego spalania, które nie powoduje powstawania toksycznych oparów. Sposobem na dostarczanie gazu jest budowa odpowiedniej linii przesyłowej, jednak jest on dostępny również dzięki umożliwiającym jego przechowywanie zbiornikom i butlom. Tam, gdzie potrzebna jest niezbyt duża ilość paliwa, znakomitym wyjściem będzie używanie kartuszy gazowych. Przekonajmy się, czym się charakteryzują i zobaczmy, jak można je spożytkować.

Czym wyróżniają się kartusze gazowe?

Kartusze gazowe to niewielkie pojemniki ciśnieniowe, w których zamknięta jest pewna ilość paliwa. W przypadku nabojów z gwintem będzie to najczęściej 400 ml. Taka objętość pozwala na podtrzymywanie płomienia przez dwie do trzech godzin. Zaletą kartuszy jest ich łatwy montaż, możliwy dzięki nagwintowaniu górnej części pojemnika. Do plusów zalicza się niewielka masa opakowania oraz wygodny rozmiar, sprawiający, że kartusz nie zajmuje wiele miejsca ani podczas przechowywania, ani podłączony do urządzenia, które ma zasilać. Nie można też zapominać o oferowanym poziomie bezpieczeństwa – pojemniki mimo cienkich ścianek są wytrzymałe i szczelne, nie trzeba się więc obawiać wycieku.

Gdzie można stosować kartusze gazowe?

kartusz gazowy

Kartusze gazowe z gwintem najszerzej są stosowane jako paliwo do przenośnych kuchenek gazowych. Sprawdzają się podczas gotowania poza domem, z czego szeroko korzystają kierowcy ciężarówek długodystansowych, a także turyści i osoby wybierające się na campingi lub chcące wygodnie gotować w domku letniskowym albo na działce rekreacyjnej. Kartusze nadają się też do użytku z grillami. Da się je również podłączyć do urządzeń grzewczych oraz campingowych lamp gazowych. Mogą też posłużyć do zasilania palnika używanego w kuchni do opiekania i przygotowywania potraw. Sprawdzają się ponadto w zastosowaniach warsztatowych.