Jak dobrać kartusz do kuchenki turystycznej?
Osoby, które znajdują się w podróży, często chciałyby mieć możliwość samodzielnego przyrządzania posiłków, co zwykle okazuje się znacznie tańsze i zdrowsze niż stołowanie się w różnych lokalach gastronomicznych. Sposobem na uzyskanie niezbędnej do tego energii jest używanie gazu dostępnego w praktycznych, niedrogich i całkowicie bezpiecznych kartuszach gazowych. Przekonajmy się, czym wyróżniają się kartusze i sprawdźmy, w jaki sposób można je dobrać i podłączyć do kuchenki turystycznej.
Dlaczego warto korzystać z kuchenek na kartusze?
Kuchenki gazowe na kartusze to urządzenia bardziej komfortowe w codziennym użytkowaniu niż typowe palniki nakręcane na butle. Ich zaletą będzie o wiele większa stabilność, łatwiejsze regulowanie płomienia, a także wysoka efektywność przekładająca się na stosunkowo niskie zużycie gazu. Standardowy kartusz mieści w sobie 227 g paliwa, co odpowiada pojemności 400 ml. W zależności od panujących warunków i sposobu wykorzystania pozwala to na utrzymywanie płomienia przez między dwiema a trzema godzinami ciągłej pracy. Trzeba też pamiętać, że pojedyncze kartusze mają niewielkie rozmiary, a sam metal będący ich opakowaniem jest stosunkowo lekki.
Jak wygląda kartusz gazowy i jak się go podłącza?
Kartusze gazowe to metalowe puszki zawierające gaz znajdujący się pod ciśnieniem. W swej górnej części mają umieszczoną nagwintowaną szyjkę, która służy do wkręcania w gniazdo znajdujące się w używanej kuchence gazowej. Gwint jest znormalizowany, kuchenki są więc kompatybilne z kartuszami różnych producentów. Za pobór gazu z pojemnika odpowiada zaworek zlokalizowany pod zdejmowaną nakrętką. W połączeniu z prawidłowo dokręconym nabojem zapobiega on wyciekowi gazu, gwarantując jednocześnie swym użytkownikom pełne bezpieczeństwo eksploatacji.