Jak gotować w terenie?

Osoby, które znajdują się na wszelkiego rodzaju wyjazdach, często są pozbawione możliwości przygotowywania ciepłych posiłków. W przypadku wyjazdów turystycznych – górskich wędrówek, rajdów kajakowych albo rowerowych, czy po prostu obozowania w głuszy – ale także wykonywania obowiązków służbowych np. jako kierowca ciężarówki jeżdżącej na trasach międzynarodowych oznacza to konieczność zadowolenia się suchym prowiantem lub stołowania się w różnych placówkach gastronomicznych, co pociąga za sobą spore wydatki. Od pewnego czasu istnieje jednak znacznie lepsza alternatywa, polegająca na wykorzystaniu kartuszy gazowych. Przekonajmy się, co można dzięki nim zyskać i zobaczmy, jakie są ich zalety.

kartusze gazowe

Czym wyróżniają się kartusze gazowe i co daje ich użycie?

Kartusze gazowe to niewielkie pojemniki zawierające mieszankę palnego butanu i izobutanu o wysokiej kaloryczności. Są one w górnej części nagwintowane, dzięki czemu łatwo można podłączyć je do przenośnej kuchenki. Takie rozwiązanie daje dostęp do płomienia o takiej samej energii jak w klasycznej kuchni gazowej. Pozwala więc na szybkie przygotowanie nie tylko dania gotowego przeznaczonego do podgrzania, ale też dowolnego posiłku od zagotowania wody na herbatę, przez jajecznicę aż po pożywną zupę.

Jakie są zalety kartuszy gazowych?

Kartusze gazowe są bardzo lekkie, ponieważ ich opakowania wykonano z cienkiej, lecz wytrzymałej blachy. Oferują pełne bezpieczeństwo, gdyż zachowują szczelność, a ich właściwe dokręcenie uniemożliwia wydostanie się gazu. Okażą się też łatwe do przechowywania, a opakowanie po zużyciu zawartości może być skierowane do recyklingu. Plusem będzie również niezwykle szybka instalacja, a w razie potrzeby wymiana. Zaletą jest także spora pojemność, pozwalająca na około dwie–trzy godziny pracy.