Jak prawidłowo zakładać kartusz do kuchenki gazowej?
Korzystanie z gazu to najlepszy i najłatwiejszy, a zarazem tani sposób pozyskiwania energii koniecznej do przygotowania posiłków czy zagrzania wody na herbatę. Również osoby, które przebywają w podróży, nie muszą rezygnować z samodzielnego przyrządzania sobie ciepłego jedzenia, ponieważ łatwo mogą skorzystać z oferty firm zajmujących się sprzedażą kartuszy do kuchenek gazowych. Są one nie tylko bardzo poręczne i lekkie, ale także stosunkowo wydajne i niezbyt drogie. Co ważne, okazują się też niezwykle bezpieczne i łatwe w obsłudze. Przekonajmy się, co warto wiedzieć o kartuszach i sprawdźmy, w jaki sposób się ich używa.
Co trzeba wiedzieć o montażu kartusza gazowego?
Kartusze gazowe przeznaczone do kuchenek turystycznych, przenośnych systemów grzewczych, grilli, a także palników kulinarnych to niewielkie puszki aluminiowe mieszczące 400 ml paliwa. Są one wyposażone w zaworek oraz gwint ułatwiający montaż. Jest on wytłoczony na szyjce pojemnika i pozwala na łatwe wkręcenie kartusza do kuchenki lub innego urządzenia, w jakim ma być użyty. Proces instalacji jest prosty i wymaga jedynie „trafienia w gwint” oraz dokręcenia aż do momentu poczucia oporu. Osadzony w gnieździe pojemnik zachowuje szczelność, a za uwalnianie odpowiedniej dawki paliwa podczas gotowania odpowiada zawór kuchenki.
Na co zwrócić uwagę przy montażu kartusza?
Należy pamiętać, że choć kartusz zawiera stosunkowo niewielką ilość paliwa, nie stwarza więc dużego zagrożenia wybuchem, to nie wolno zakładać kartuszy, na których widać mechanicznie uszkodzenia i deformacje np. powyginany gwint lub bok pojemnika. Pełne kartusze nie powinny być też wystawiane na bezpośrednie operowanie słońca czy działanie wysokiej temperatury. Trzeba też uważać, by ich nie przedziurawić, ponieważ zawartość znajduje się pod ciśnieniem i będzie uwalniała się gwałtownie, co może spowodować zapłon, jeśli w pobliżu znajdzie się odkryty płomień, iskra lub element nagrzany do wysokiej temperatury.